Visitekaartjes maken, ontwerpen en drukken

Visitekaartjes zijn sinds jaar en dag dé manier om je contactgegevens op een eenvoudige manier uit te wisselen met potentiële klanten. Het is een kaartje waar kort op staat wat de bedrijfsgegevens zijn, wie jij bent en hoe de ontvanger jou kan bereiken. Het klinkt zo simpel maar toch gaan enorm veel bedrijven de fout in wat betreft visitekaartjes. En dat is jammer, want zoals het eeuwenoude cliché gaat; een eerste indruk kan je maar één keer maken. In deze korte tutorial beschrijven wij hoe je een visitekaartje kan maken én waar je visitekaartjes het beste kan laten drukken.

Visitekaartjes laten maken

Visitekaartjes laten maken

Visitekaartjes ontwerpen, de dont’s

Een visitekaartje ontwerpen lijkt zo eenvoudig. Het is een kaartje van 85 bij 55 millimeter, wat kan er fout gaan?

Vaak zien wij dat mensen teveel informatie proberen te communiceren op een kaartje. Naam, adresgegevens, telefoonnummer, nog een telefoonummer, social media, mobiel nummer, email adres.. Keep It Simple, Stupid! Naam, telefoonnummer en email adres zijn ruim voldoende voor iemand die je graag wil contacteren. Leuk dat je een Twitter account hebt maar dat boeit daadwerkelijk helemaal niemand.

Voorbeeld visitekaartjes

Voorbeeld visitekaartjes

Te weinig informatie is ook een enorme fout. Heel leuk, zo’n mysterieus kaartje met alleen je bedrijfslogo en een website maar ik onthoud niet van iedereen de naam etc. Je maakt het voor een potentiële klant alleen maar lastig om de juiste persoon te vinden binnen je bedrijf.

Een kaartje van matige kwaliteit wekt geen vertrouwen. Ik heb weleens een thuis geprint kaartje gekregen op ietwat dikker A4-papier. Ronduit zonde, want het laten drukken van kaartjes is geen enorme investering. Wanneer je kaartjes laat drukken, beknibbel dan ook niet op de kwaliteit papier. Ga voor minimaal 400 grams papier, of kies voor een visitekaartje van PVC.

Voorbeeld visitekaartje

Voorbeeld visitekaartje

Het ontwerpen van een goed visitekaartje is niet eenvoudig, dat weten de diverse drukkerijen ook. Daarom kan je hier vaak kiezen uit tientallen standaard ontwerpen. Laat die ontwerpen lekker links liggen! Een goed visitekaartje moet uit duizenden te herkennen zijn en niet vallen onder de noemer ‘eenheidsworst’.

Visitekaartjes voorbeeld

Visitekaartjes voorbeeld

Visitekaartjes maken, de do’s

Zo, dat waren een aantal dont’s voor het maken van visitekaartjes. Maar hoe moet het dan wel?

Leesbaarheid is eigenlijk alles wanneer het neerkomt op visitekaartjes. Gebruik een lettertype wat goed leesbaar is én wat groot genoeg is. Geen gepriegel. Wanneer je niet teveel informatie vermeldt dan is er voldoende ruimte om je gegevens goed zichtbaar te maken.

Maak gebruik van contrast! Zwart op wit werkt nog steeds bijzonder goed. Toch zien wij veel businesscards voorbijkomen waarbij de achtergrond wit is en de letter lichtgrijs. Slecht te lezen dus.

Gebruik de standaard formaten visitekaartjes. Die passen in iedere portemonnee en zijn eenvoudig mee te nemen. Geen ronde visitekaartjes of dat soort onzin.

Opvallen is van groot belang bij visitekaartjes. Zoals bij de dont’s te lezen kan je gaan voor een PVC kaartje. Een ander goed voorbeeld is een klant van ons. Deze klant heeft een normaal visitekaartje, maar wanneer je deze op de juiste manier vouwt wordt het visitekaartje een tipi tent. (ze verhuren tenten).

Laat de kleuren van je kaartje overeenkomen met de rest van je huisstijl. Heb je een website waar rood de hoofdkleur is? Gebruik dan ook rode accenten in je visitekaartje.

Visitekaartjes laten ontwerpen

Wanneer je een huisstijl laat ontwikkelen voor je bedrijf dan wordt er vaak ook wel een visitekaartje ontwikkeld. Kleine moeite immers. Nog geen huisstijl? Via één van de vele freelancer portalen (Upwork bijvoorbeeld) laat je op basis van je wensen vrij goedkoop een goed design visitekaartje maken. Sommige designers geven je zelfs de mogelijkheid om uit meerdere ontwerpen te kiezen.

Een andere optie is om bij Shutterstock of Graphic River te kiezen voor een goed ontwerp. Hier staan letterlijk duizenden designs op die worden aangeboden in Vector, JPEG of Photoshop formaat. Een Photoshop bestand is ideaal omdat je het kaartje dan kan aanpassen naar je eigen wensen qua kleur en stijl.

Visitekaartjes laten drukken

Er zijn redelijk wat drukkerijen waar je visitekaartjes kan laten drukken. Wij raden je aan dit altijd online te doen aangezien dit vrijwel altijd goedkoper is dan de drukker op de hoek. Drukwerkdeal.nl is een zeer goede optie. Wij laten vrijwel al onze kaartjes hier drukken en hebben bijna nooit problemen. Eén keer was er iets verkeerd gegaan met het laten drukken van een UV-laag en werden er kosteloos nieuwe visitekaartjes verzonden. Ideaal!

Heb jij vragen hierover? Laat het ons hieronder in een reactie weten!

 

[lastupdated format=”l j F Y”]

A4 flyer maken & ontwerpen

Het gebruiken van flyers is al geruime tijd een eenvoudige én goedkope manier om promotie te maken voor je dienst of product. Voor slechts een paar tientjes laat je enkele duizenden flyers drukken die je zelf kan verspreiden of kan laten verspreiden. Een mooie en representatieve flyer maken blijkt vaak nog een horde te zijn die ondernemers niet altijd met verve weten te nemen. Vaak zien wij slecht ontworpen flyers waarvan de uitlijning, call-to-action en veel andere elementen maar matig zijn. Het gaat natuurlijk om de boodschap die je overbrengt, maar het oog wil ook wat! Daarom een korte tutorial met wat handige tips voor het maken van flyers.

Kies een formaat flyer

Op basis van je doelstellingen, budget en manier van verspreiding kies je een formaat flyer. Voor een direct mailing raden wij eigenlijk altijd A4 flyers aan. Hier kan je een goede hoeveelheid informatie op kwijt en kan je eventueel afbeeldingen verwerken van producten die je verkoopt. Een A5 of A6 flyer is beter geschikt als ‘strooi materiaal’. Deze formaten zijn aanzienlijk goedkoper en lenen zich goed om uitgedeeld te worden op straat.

Verzin een goede boodschap

Eén van dé belangrijkste aspecten van een goede flyer is de boodschap. Kort en to-the-point en oproepen tot actie. Heb je een webwinkel? Communiceer een actiecode! Fysieke winkel? Plaats een waardebon die mensen uit kunnen knippen. Deze zeer directe vorm van communicatie zorgt er tevens voor dat je het effect van je campagne enigszins kan meten. Je ziet namelijk precies het aantal gebruikte waardebonnen of kortingscodes waarmee je kan berekenen wat de kosten per conversie van je flyer campagne zijn geweest.

Stel: je hebt 1000 flyers laten drukken voor 40 euro. Hier zijn 5 aankopen uitgerold. De kosten per conversie zijn dus 8 euro geweest.

A4 flyer ontwerpen

Het ontwerpen van een goede flyer is, zoals eerder gezegd, iets waar veel ondernemers geen kaas van gegeten hebben. Doe het daarom niet zelf! Echter, uitbesteden aan een ontwerpbureau is vaak ook geen optie aangezien dit relatief duur kan uitpakken. We hebben daarom een aantal manieren voor je op een rijtje gezet waarmee je een prachtig flyer ontwerp krijgt zónder hier teveel aan te spenderen.

Shutterstock flyer ontwerpen

Shutterstock staat voornamelijk bekend om haar ‘stock foto’s’. Foto’s van hoge kwaliteit die voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. Shutterstock heeft echter ook een énorm aanbod flyer ontwerpen, aangeboden in JPEG of Vector. Het ideale aan deze Vector formaten is dat ze geschaald kunnen worden naar iedere grootte zonder in te boeten aan kwaliteit. Zo kan je met 1 ontwerp een heel regiment verschillende formaten flyers maken. Hier is echter wel een klein beetje kennis van Photoshop of andere afbeelding bewerkingssoftware voor benodigd.

shutterstock logo flyer

shutterstock logo flyer

Graphic River flyer ontwerpen

Graphic River is onderdeel van Envato; een portaal waar je o.a designs voor websites, video’s en andere materialen kan kopen. Graphic River heeft een behoorlijk breed aanbod verschillende flyers. Alleen in de sectie ‘flyers’ vind je al 1800!! ontwerpen. (daarnaast zijn er nog honderden ontwerpen voor brochures, magazines etc.) Daar zit ongetwijfeld een flyer design tussen wat past bij jouw specifieke communicatiedoeleinde. Het prettige aan de flyers van Graphic River is dat ze geleverd worden in Photoshop formaat. Zo kan je eenvoudig kleuren, teksten en andere elementen van de flyer wijzigen.

Ontwerper zoeken via Upwork

Zoals eerder gezegd is uitbesteden aan een ontwerpbureau niet altijd een goed idee. Veel te duur! Upwork is een goed alternatief. Dit is een freelancer portaal waar je onder andere designers kan vinden van over de hele wereld. Op basis van jouw input én huisstijl worden er één of meerdere flyers gemaakt waar je uit kan kiezen. Ik heb hier weleens flyers laten maken voor slechts 20 dollar door een ontwerper uit Pakistan. Voordelig én het ontwerp wordt erg snel opgeleverd.

Ontwerp tools van drukkerijen

Diverse online drukkerijen (zoals drukwerkdeal) bieden een handige online tool. Hiermee draai je op basis van een standaard template eenvoudig een goede flyer in elkaar. Logo uploaden, boodschap erin en je bent nagenoeg klaar. Het probleem met deze standaard templates is dat wanneer je specifieke wensen hebt je deze maar moeilijk kan verwerken in het design.

Heb jij vragen hierover? Laat het ons hieronder in een reactie weten!

 

[lastupdated format=”l j F Y”]