A6 formaat papier afmetingen

Dit formaat past 4 keer in een A4’tje. Het A6 papierformaat is redelijk klein en wordt veel gebruikt om kleine flyers te maken.

Afmetingen A6 formaat

De afmeting van dit formaat is:
Lengte x breedte

  • 148 x 105 millimeter
  • 14.8 x 10.5 centimeter
  • 5.83 x 4.13 inch
A6 formaat afmetingen

A6 formaat afmetingen

 

Nog niet eens zo gek lang geleden waren er wereldwijd ontzettend veel verschillende formaten van papier wat natuurlijk niet al te praktisch was. De zogenaamde DIN-normen (Deutsche Industrie Norm) hebben hier een eind aan gemaakt en de papierformaten in duidelijke standaarden gelegd. Een van die standaarden is het A6 formaat dat vier keer kleiner is dan het alom gekende A4 formaat. Het formaat is tevens een van de laatste formaten dat nog heel wat praktische toepassingen kent.

DIN A6

Het A6 formaat is 148 mm lang en 105 mm breed. De dikte varieert natuurlijk naargelang de exacte wensen van de eindgebruiker. Zo kan je dit formaat krijgen in de meest courante diktes tot en met kartondikte. Hierbij is het natuurlijk wel van enig belang om een goede afweging en inschatting te maken van wat je noden zijn qua papier. Dikker papier geeft al snel een feel van meer luxueus te zijn maar is dan ook gelijk een stukje duurder dan dunner papier. Schat dus op een correcte manier je wensen en je budget in om niet voor een verrassing te komen te staan.

Gebruik

Commerciële toepassingen

Het A6 formaat wordt het meest courant gebruikt in commerciële toepassingen. Dat hoeft niet te verbazen gezien het printgemak van dit kleine formaat. In de reclamewereld is het zelfs een veilige gok dat er geen enkel formaat aan papier meer gebruikt wordt dan dit bekende formaat. Zo worden het gros van de flyers gedrukt op een A6 formaat: dit formaat combineert immers diverse eigenschappen die het bijzonder geschikt maakt voor reclame. Zo is het klein genoeg om vlot in de hand te liggen en dan ook weer net groot genoeg om een duidelijke boodschap op te kunnen plaatsen. Ook reclamestickers zijn relatief vaak in dit formaat te vinden.

Privé-aangelendheden

Diezelfde eigenschappen komen duidelijk terug in heel wat van de andere courante toepassingen. Zo wordt er voor entreebewijzen vaak teruggegrepen naar het A6 formaat. Zeker voor besloten evenementen met een zekere klasse worden dikkere A6 papier maar al te vaak gebruikt om het exclusief te houden en ook een exclusievere uitstraling te geven. Verder worden uitnodigingen vaak verzonden in dit formaat net als aankondigingen van bijvoorbeeld feestjes of een zwangerschap. Een laatste courante toepassing zijn doordruksets. Het A6 formaat is het kleinste formaat dat te gebruiken valt voor een doordrukformulier.

Op kantoor

Ook op het kantoor wordt het A6 formaat wel degelijk gebruikt. Zo wordt dit formaat dat vaak over het hoofd wordt gezien gebruikt om notitieblokjes mee te maken. Doordat dit formaat relatief klein is leent dat zich uitstekend tot de productie en uitdeling van notitieblokjes die op een gemakkelijke manier uit te delen vallen. Daarenboven is het ook een handig formaat om in enveloppen te versturen voor bijvoorbeeld de aankondiging van een bedrijfsevent of iets dergelijks. Hoe dan ook: dit papierformaat heeft heel wat meer toepassingen dan je op het eerste zicht zou vermoeden!

Bekijk het a7 formaat

Heb jij vragen over dit papierformaat? Laat het ons hieronder in een reactie weten!

 

[lastupdated format=”l j F Y”]