A4 formaat papier afmetingen

Veruit het meest gebruikte formaat papier. Ter wereld! Je ziet het welbekende A4’tje terugkomen op scholen, in kantoren en ook in de thuisprinter. Vrijwel alle ‘accessoires’ voor papier zijn ook gebaseerd op dit formaat. Denk hierbij aan ringmappen, insteek hoezen en zelfs tassen!

Afmetingen A4 formaat

De afmeting van dit formaat is:
Lengte x breedte

  • 297 x 210 millimeter
  • 29.7 x 21.0 centimeter
  • 11.64 x 8.27 inch
A4 formaat afmetingen

A4 formaat afmetingen

Gek genoeg is dit internationaal gestandaardiseerde formaat niet overal doorgedrongen. In de Verenigde Staten maakt men bijvoorbeeld gebruik van het ‘Letter’ format. Dit formaat is 11.0 inch lang en 8.5 inch breed. Iets breder en korter dan ons vertrouwde print papiertje. De Britten gebruiken ook een net iets ander formaat, namelijk het traditionele, Quarto wat 8.0 inch breed is en 10 inch lang.

 

DPI/PPI van een A4 formaat

Wanneer je bijvoorbeeld flyers gaat printen op A4 formaat, dan speelt DPI een grote rol. DPI staat voor Dots Per Inch, ook wel Pixels Per Inch. Dit staat voor het aantal pixels wat er in een inch gaat. Meer pixels per inch zorgt over het algemeen voor een scherper beeld. Over het algemeen worden beelden van 72 en 300 DPI het vaakst gebruikt. In Photoshop is het mogelijk om het DPI van een A4 formaat te wijzigen.

A4 formaat pixels en PPI Breedte Hoogte
72 PPI 595 Pixels 842 Pixels
200 PPI 1654 Pixels 2339 Pixels
300 PPI 2480 Pixels 3508 Pixels
400 PPI 3307 Pixels 4677 Pixels
600 PPI 4961 Pixels 7016 Pixels
1200 PPI 9921 Pixels 14031 Pixels

Toepassingen A4 papierformaat

De toepassingen voor A4 papier zijn eindeloos omdat vrijwel alles is aangepast op dit formaat, van map tot printer tot brievenbus. Net als het A3 formaat leent A4 zich perfect voor het creëren van een programmaboekje door dubbel te vouwen. Ook voor het maken van een fotokalender is A4 zeer geschikt.

A4 boekje

A4 boekje

Gewicht van A4 papier

Het gewicht van papier is bij drukwerk van groot belang. Immers, een zwaardere papiersoort is namelijk een stuk duurzamer én steviger dan de lichtere papiersoorten. Gewicht staat in deze in relatie tot de dikte van het papier. Zwaarder papier betekent een dikker soort papier. Het gewicht komt tot stand door het aantal gram per vierkante meter te gebruiken. Een A0 formaat papier van 90 grams papier weegt dus.. 90 gram! Een A4’tje is 16 keer zo klein, en weegt dus 5.625 gram. Weet je niet hoeveel grams papier je mee werkt? Pak een keukenweegschaal, neem 16 A4’tjes en wegen maar!

Afhankelijk van hetgeen wat je laat drukken kan zwaarder papier zorgen voor een ‘premium’ look & feel. Standaard printpapier is eigenlijk altijd 80 grams papier. Onderstaand overzicht geeft een goede weergave van het gewicht per blaadje papier bij de gewichtsklasse van het gebruikte papier.

Gewichtsklasse papier Aantal gram per A4-papier
80 gram 5
90 gram 5.7
100 gram 6.3
115 gram 7.2
120 gram 7.5
135 gram 8.5
150 gram 9.4
170 gram 10.7
180 gram 11.3
200 gram 12.5
250 gram 15.7
300 gram 18.8

A4 formaat in Excel

Wanneer je bezig gaat met Microsoft’s programma voor het maken van spreadsheets is het niet altijd duidelijk met welke afmetingen je precies werkt. Zo kan het voorkomen dat wanneer je gaat printen op een regulier A4 papiertje dat er inhoud buiten de dimensies van het A4 vallen. Dat wil je vanzelfsprekend niet. Gelukkig is het met Excel mogelijk om raster- en hulplijnen in te stellen. Met deze lijnen weet je exact binnen welke dimensies je kan werken. Ideaal! Maar hoe maak je daar precies gebruikt van?

  • Klik op ‘Pagina indeling’ in het menu van Excel
  • Onder het kopje rasterlijnen vink je ‘Afdrukken’ aan
  • Er verschijnen vervolgens A4 stippellijnen
Rasterlijnen

Rasterlijnen

Soms kan het zijn dat je tabel of andere inhoud niet goed past binnen een staand A4’tje. Kies er dan voor om ‘liggend’ af te drukken.

Bekijk het a5 formaat

A4-papier, wie kent het niet. Het is het formaat papier dat jij op de middelbare school voor al je verslagen gebruikte of voor het schrijven van brieven naar je penvriendin. Misschien is dat al lange tijd terug en zijn de verslagen en brieven verleden tijd. Het A4-papier is dat echter niet. A4 is nog steeds het meest gebruikte papierformaat. Dit komt doordat de afmetingen van dit formaat erg gebruiksvriendelijk zijn.

Waar komt papier vandaan?

We leven in een digitaal tijdperk, waarbij boodschappen steeds meer digitaal worden verstuurd. Toch blijft papier een belangrijke rol in onze cultuur spelen. Het overbrengen van informatie begon met de welbekende grotschilderingen. Deze tekeningen vertellen het alledaagse leven in die tijd. Daarna kwam het spijkerschrift en daarna ontstond het papier. Het allereerste stukje papier komt uit China, gemaakt door de uitvinder Ts’ai Lun in het jaar 105. De kunst van papier maken verspreidde zich over de gehele wereld. Het werd gebruik voor het bestuur, het maken van afspraken en voor de handel. Vanaf toen werd papier een van de meeste gebruikte materialen en dat is het nog steeds. Per jaar gebruiken we zeker 130.000 kilo papier per persoon per jaar.

Waarom heet het papier?

Papier heeft de naam papier gekregen, omdat papier eerst werd gemaakt vanuit de papyrusplant. Deze plant groeit in het Midden-Oosten, zoals bij de Nijl. De stengels en de bladeren werden op elkaar gelegd en via hoge druk met elkaar verbonden. Het sap uit de bladeren werd gebruikt als lijm.

Wat betekent de A en de 4 in A4?

Eigenlijk denken we er niet meer zo over na. Het is voor ons de gewoonste zaak dat A4-papier ‘A4-papier’ heet of A2-papier ‘A2-papier’. De term is zelfs zo ingeburgerd dat we nu spreken van een A4’tje. Maar waar komen deze code-vormige woorden vandaan? Een goeie vraag met een eenvoudig antwoord.

De namen zijn afgeleid van het A0-papier. A0-papier is het grootste A-formaat en is 1189 millimeter bij 841 millimeter groot. De oppervlakte is precies 1 vierkante meter. Wanneer je A0-papier doormidden scheurt heb je A1-papier. En als je A1-papier door midden scheurt, krijg je A2-papier. Dan begrijp je wel dat het A4-papier vier maal gehalveerd is van het A0-papier. Daar komt de nummer vier dus vandaan.

Maar waar slaat de A eigenlijk op? Dat is een wat ingewikkelder verhaal. Er bestaan diverse papiertypes (A, B en C). Elk type heeft een andere lengte-breedte verhouding. Om de papiertypes eenvoudig te ranken heeft de Duitse organisatie DIN (Deutsche Industrie Norme) in 1922, later overgenomen door de ISO (International Standards Organization) in 1975 ze een letter gegeven. Posters worden met name op B-formaten gedrukt. De C-formaten worden veelal voor enveloppen gebruikt.

Afmetingen en gewicht

De belangrijkste keuze bij drukwerk is het kiezen van papierformaat. Je kunt kiezen voor een bijzondere papierformaat, maar ook voor de meest voorkomende: het A4-papier. De exacte afmetingen van een A4 papiertje zijn 297 millimeter bij 210 millimeter. Dit betekent dat de lengte van A4-papier 29,7 centimeter en de breedte 21,0 centimeter is.

Bij een drukkerij zal je hoogstwaarschijnlijk de vraag krijgen welk gewicht je wilt van het papier. Dit is vaak een lastige keuze, omdat de kennis over het gewicht van papier vrij laag ligt. Vaak zie je op printers 80 grams papier staan. Betekent dit dat papier 80 gram weegt? Niet vreemd dat je dit denkt, maar het klopt niet. Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter vanuit het A0 formaat. Dit wordt ook wel gramsgewicht genoemd. De meest voorkomende papiergewichten zijn 80 grams (5.0 gram), 90 grams (5.7 gram) en 100 grams (6.3 gram). Weet je dat je bij een gramsgewicht van 180 of meer geen papier meer hebt, maar karton?

Het gewicht van papier bepaalt bijna altijd de dikte. Dikker papier betekent niet altijd beter. Het hangt helemaal af van waarvoor het papier wordt gebruikt. Moet je je administratie op orde houden of een schoolverslag inleveren? Gebruik dan gewoon de gangbare 80 grams. Kies je voor een professionele uitstraling of voor een sterke kaft, dan is het verstandig om een hoog gewicht te kiezen.

Toepassing

Jaarlijks worden er miljoenen A4’tjes geprint. Het papierformaat is een gangbaar te gebruiken formaat voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan magazines, kalenders, menukaarten, briefpapier, folders, brochures, flyers, kaarten, placemats, baliedisplay of consumptiebonnen. Hoogstwaarschijnlijk rolt A-papier ook dagelijks uit jouw printer. Dit zal voorlopig ook zo blijven.

Heb jij vragen over dit papierformaat? Laat het ons hieronder in een reactie weten!