A3 formaat papier afmetingen

Het A3 formaat papier is net als alle andere A formaten papier afgeleid van het A0 formaat. Het betekent dat de afmetingen van het A0 papier drie keer gehalveerd zijn. Vandaar dus de naam. Het is een papierformaat die veel gebruikt wordt en naast het zeer bekende A4 formaat is het een van de meest gebruikte vormen vanwege de vele doeleinden waarvoor je het kunt gebruiken.

A3 formaat informatie in cm, mm en pixels

In de A-klasse zijn er acht verschillende soorten afmetingen. Beginnende bij A0, het grootste formaat, en het eindigt bij A7 voor de kleinste afmetingen. In deze soort zijn de A3, A4 en de A5 het meest bekend over het algemeen. Daarnaast zijn er ook andere papierformaten die bij veel mensen bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Letter of Tabloid. Deze laatste vorm komt het dichtstbij dit formaat, deze is alleen net een tikkeltje breder.

De afmetingen van A3

Voordat je met het A3 formaat aan de slag gaat is het belangrijk om te weten wat de formaten precies zijn. De formaten zijn lengte x breedte:

  • 42.0 x 29.7 centimeter
  • 420 x 297 millimeter
  • 16.54 x 11.64 inch
A3 formaat afmetingen

A3 formaat afmetingen

Daarnaast is er natuurlijk keuze in de dikte van het papier. Het A3 formaat kan voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Aan de hand daarvan is het handig om de dikte van het papier eventueel aan te passen. In sommige gevallen is het functioneel als het papier dikker en dus steviger is, terwijl in andere situaties dit minder zal uitmaken.

De toepassingen

Je bent natuurlijk bekend met het A4 formaat, tenslotte werken veel mensen hier op een dagelijkse basis mee. Het is het papierformaat waar je standaard mee werkt. Toch wordt er vaker voor het A3 formaat gekozen dan je denkt. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden waar dit formaat ideaal bij is. Ten eerste heeft het de perfecte afmetingen voor een raamposter. Zowel op particulier en zakelijk gebied kan een raamposter een handige functie hebben.

Veel bedrijven maken hier gebruik van. Maar denk hierbij ook aan het promoten van een markt of een toneelvoorstelling van de plaatselijke buurtvereniging. Het A3 formaat is ook perfect voor het maken van boekjes. Wanneer je het formaat dubbel vouwt ontstaat er een A5 formaat boekje. Bij het maken van een boekje is het A3 formaat de juiste keuze.

Werken met A3 formaat op de computer

Om aan de slag te gaan met het A3 formaat op de computer zijn er verschillende mogelijkheden waaruit gekozen kan worden. De keuze die gemaakt wordt is afhankelijk van het doel waarvoor het formaat ingezet zal worden. Als er een boekje gemaakt moet worden, dan is het handig om te werken met een A5 formaat op de computer. Met dubbelzijdig en twee op een pagina printen komen de pagina’s perfect op het formaat en kan het boekje in elkaar gezet worden. Voor het maken van een poster kan er het gewerkt worden met een ontwerpprogramma voor het beste resultaat.

Bekijk het a4 formaat

Heb jij vragen over dit papierformaat? Laat het ons hieronder in een reactie weten!