A2 formaat papier afmetingen

Een A4’tje past precies vier keer in het A2 papierformaat. Het A2 formaat volgens de DIN-normen (Deutsche Industrie Norm) is een vrij groot papierformaat dat eigenlijk al een stuk te groot is voor praktische thuis toepassingen.

Desondanks is dit formaat dat zowat 4 keer een A4 formaat is een veelgebruikt en handig papierformaat voor diverse applicaties.

Afmetingen A2 formaat

De afmeting van dit formaat is:
Lengte x breedte

  • 594 x 420 millimeter
  • 59.4 x 42.0 centimeter
  • 23.39 x 16.54 inch
A2 formaat afmetingen

A2 formaat afmetingen

DIN A2

Het A2 formaat is 594 mm lang en 420 mm breed. De dikte van het papier is compleet afhankelijk van de wensen van de consument. Zo is een A2 formaat verkrijgbaar in diktes van de meest courante tot kartondikte tot ultrafijn. Hierbij is het wel bijzonder belangrijk om op voorhand een goed idee te hebben van het exacte budget en de exacte toepassing van het papier. De kostprijs zal immers ten dele afhangen van de dikte van het papier.

Waar dikker papier in de regel een meer luxueus gevoel geeft is dat bij dit formaat van minder groot belang: het is simpelweg te groot om daar echt veel baat bij te hebben. Het grote verschil bij de dikte in dit formaat is uiteraard de stevigheid van het papier. Als het de bedoeling is om te presenteren op een beurs valt het dan ook aan te raden te gaan voor een steviger formaat. Is het voor persoonlijk gebruik? Dan kan wat dunner zeker en vast.

Gebruik

A2: vriend van het drukwerk

Het A2 formaat wordt heel courant gebruikt in de drukwerkbranche. De maat is dan ook uitermate geschikt voor het drukken van posters en dergelijke. Zeker met de vooruitgang van de techniek is het tegenwoordig al lang geen probleem meer om op dergelijke schaal in uiterst gedetailleerde kleuren af te drukken.

Verder is het formaat bijvoorbeeld de ideale tussenmaat voor een poster. Het is niet te groot maar tevens ook niet te klein: perfect om op te hangen op kantoor of tijdens bijvoorbeeld een beurs. Ook voor reclame op een winkelruit is dit formaat perfect geschikt. Zo kom je niet overdreven over maar valt de reclame ook niet te negeren.

Beursmateriaal

Het A2 formaat is eigenlijk het ideale formaat voor commerciële toepassingen als je bijvoorbeeld een stand op een beurs hebt. Displays, posters en banners zijn maar enkele van de concrete toepassingen waarbij het A2 formaat goed voor past. Ook op kantoor zijn er mogelijkheden om dit formaat te gebruiken.

Heel wat kantoren werken immers met bureauonderleggers wat uitermate handig is voor een aantekening te maken tijdens het werk. Dit papierformaat is dan het ideale formaat om als bureauonderlegger te gebruiken: het neemt niet te veel ruimte in beslag van het bureau maar is groot genoeg om aantekeningen op te maken.

De modewereld

Ook in de modewereld is het A2 formaat een vaak gebruikte papierformaat. Zo wordt het formaat geregeld gebruikt voor een moodboard, voor schetsen en zelfs collages. Dat mag je trouwens gerust uitbreiden naar zowat alle creatieve beroepen die wel eens gebruik kunnen maken van een moodboard of de collagetechniek: dit formaat is perfect voor al deze toepassingen.

Bekijk het a3 formaat

Heb jij vragen over dit papierformaat? Laat het ons hieronder in een reactie weten!