A1 formaat papier afmetingen

Het op één na grootste formaat in de A reeks papierformaten. Dit formaat wordt voornamelijk in de zakelijke markt gebruikt voor promotie doeleinden. Denk daarbij aan het laten drukken van posters of banners. Het formaat komt dicht in de buurt van het Broadsheet formaat waar veel kranten op gedrukt worden. Het Broadsheet formaat is echter net iets kleiner qua oppervlakte dan het A1 formaat.

Afmetingen A1 formaat

De afmeting van dit formaat is:
Lengte x breedte

  • 841 x 594 millimeter
  • 84.1 x 59.4 centimeter
  • 33.11 x 23.39 inch
A1 formaat afmetingen

A1 formaat afmetingen

Het A1 formaat is het op één na grootste formaat volgens de gestandaardiseerde normen zoals vastgelegd door de ISO (International Standardisation Organisation). Dit formaat is eigenlijk al een stuk te groot voor particuliere toepassingen. Het zal dan ook niet echt verbazen dat het A1 formaat voornamelijk gebruikt wordt in de bedrijfswereld waar het dan weer wel zeker en vast een aantal handige applicaties heeft.

Afmetingen A1 formaat

Het A1 formaat is 841 mm land en 594 mm breed. Wat de dikte en het gewicht betreft is dit compleet afhankelijk van de voorkeur van de eindgebruiker. Het spreekt voor zich dat hoe dikker het papier is hoe hoger het gewicht zal liggen. Qua kostprijs ben je beter af met een lichter en dus dunner papier maar daar staat dan weer wel tegenover dat de kwaliteit van dunner papier een stuk minder is. Het is dan ook zeker en vast aangewezen om op voorhand goed na te denken over welke dikte geschikt is voor de doeleinden waarvoor je het papier wenst te gebruiken. Hoe lang moet het meegaan? Hoe stevig moet het papier zijn? Wat is het budget dat je ter beschikking hebt? Het zijn allemaal vragen die je het beantwoord hebt voor de aankoop van het papier.

Gebruik

Reclame

Al bij al is het papierformaat A1 een formaat dat verrassend vaak besteld wordt bij drukkerijen. De grote afmetingen elimineren dan wel elke mogelijke toepassing in het eigen huis maar maakt het formaat des te meer geschikt voor reclame doeleinden. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Alles wat de klant wenst kan gedrukt worden op dit formaat en dankzij de full colour technieken van vandaag de dag ook nog eens volledig in kleur. Courante toepassingen van het A1 formaat zijn posters en stoepborden. Als poster is dit grote formaat ideaal om de aandacht te trekken en eender welke plek volledig te domineren om de boodschap volledig over te brengen. Dezelfde redenering geldt voor stoepborden bij bijvoorbeeld een winkel: lekker opvallend en helemaal niet te duur.

Op de beurs

Ook dit formaat is bijzonder geschikt voor toepassingen op een beursevent of andere events. A1 formaat papier kan gebruikt worden als decoratie van een beursstand en als poster achter de stand zelf. Het is meer dan groot genoeg om op een opvallende en kleurrijke manier jouw zaak onder de aandacht te brengen.

Op het werk

Naast reclame toepassingen en op events kan het A1 formaat ook voor sommige beroepen een waar geschenk uit de hemel zijn. Zeker beroepen die te maken hebben met grote, technische tekeningen en bouwtekeningen kunnen gebruik maken van het A1 formaat. Werkprojecten kunnen zonder enig probleem integraal geprint worden om een duidelijk overzicht te krijgen. Gezien de schaal een stuk duidelijker is op dit formaat kan het A1 formaat in beroepen als deze zonder enige twijfel tot belangrijke inzichten leiden om nog niet te spreken over de extra details die op dergelijke afmetingen volledig tot hun recht komen en duidelijk gemaakt kunnen worden.

Bekijk het a2 formaat

Heb jij vragen over dit papierformaat? Laat het ons hieronder in een reactie weten!