A0 formaat papier afmetingen

Het grootste papierformaat in de ISO 216 A serie. Dit is de basismaat waar alle andere papierformaten in de A serie op zijn gebaseerd. De oppervlakte van het A0 formaat is 1 vierkante meter.

Afmetingen A0 formaat

De afmeting van dit formaat is:
Lengte x breedte

  • 1189 x 841 millimeter
  • 118.9 x 84.1 centimeter
  • 46.81 x 33.11 inch
A0 formaat afmetingen

A0 formaat afmetingen

 

Het A0 formaat is het grootste formaat in de ISO-serie (International Standardisation Organisation). Het is het basisformaat van de A standaard op basis van dewelke alle andere formaten ontstaan zijn. Ondanks dat dit formaat al behoorlijk groot te noemen valt is het wel goed handelbaar voor drukkerijen: zo zijn er zelfs heel wat drukkers die eerst dit papierformaat afdrukken en het dan snijden tot andere papierformaten. Dit formaat is in de regel duidelijk te groot om thuis te gebruiken maar heeft voldoende applicaties in de bedrijfswereld om nuttig te zijn.

Afmetingen A0 formaat

Het A0 formaat is 1189 mm lang en heeft een breedte van 841 mm. Net zoals alle andere papierformaten is ook het A0 formaat te verkrijgen in verschillende diktes en dus verschillende gewichten. Belangrijk is om op voorhand een correcte inschatting te maken van wat nu exact de dikte is die je nodig hebt. Daarbij mag een goede inschatting van het budget alvast niet ontbreken gezien een lager gewicht goedkoper is dan een zwaarder gewicht. Daar staat dan weer wel tegenover dat een zwaarder gewicht steviger is en van een hogere kwaliteit. Als je niet goed weet wat de dikte is die je nodig zult hebben voor jouw toepassing kan er enkel maar aangeraden worden dit toch eens te bevragen: dat kan heel wat toekomstige kopzorgen de wereld uit helpen.

Gebruik

De reclame wereld

Het spreekt voor zich dat de voornaamste toepassingen van dit papierformaat in de reclame wereld liggen. Als je echt wilt opvallen op een pui of in het straatbeeld is het formaat A0 het formaat om te kiezen voor jouw poster. Groot genoeg om alle andere posters te domineren en zeker en vast ruimte genoeg om jouw boodschap op aan te brengen. Dezelfde redenering kan perfect gebruikt worden voor stoepborden. Het A0 formaat is bij uitstek geschikt voor stoepborden voor winkels: eenvoudig en doeltreffend. Net zoals reclame eigenlijk hoort te zijn. Verder is het A0 formaat, net als zijn kleinere broer A1 perfect geschikt voor op beurzen te staan. Op een beurs is het namelijk vooral zaak goed op te vallen en wat doet dat beter dan een mooie banner of poster?

Op kantoor

Ook op het kantoor zelf zijn er heel wat toepassingen mogelijk voor het A0 formaat. Vooral op het vlak van binnenreclame kan het formaat helpen om de aankleding van het kantoor de 21ste eeuw binnen te brengen. Door de moderne druktechnieken is het dan ook totaal geen enkel probleem om full colour te drukken op dit formaat: ideaal dus.

Werk-en bouwtekeningen

Ook al is het A1 formaat meer courant in het gebruik van bouwtekeningen en technische tekeningen toch is ook het A0 formaat op dit vlak niet te onderschatten. Om echt de plek te hebben om alle details een plekje te geven en voor het meest duidelijke overzicht van het eindresultaat moet worden gebruik je natuurlijk het A0 formaat. Perfect geschikt voor een knappe presentatie te geven.

Bekijk ook het a1 formaat

Heb jij vragen over dit papierformaat? Laat het ons hieronder in een reactie weten!